您当前的位置: 湖南自考网 > 学士学位 > 文章详情

湖南学士学位考试学业水平测试大纲:《基础英语教程》KC025

2022-06-02 09:33:00
来源:湖南自考网www.zikaosw.com

以下“湖南学士学位考试学业水平测试大纲:《基础英语教程》KC025”是湖南师范大学学士学位考试学业水平测试大纲,由湖南自考网收集整理。

湖南学士学位考试学业水平测试大纲:《基础英语教程》KC025

一、考试性质

成人高等学历继续教育英语专业学士学位学业水平考试是由各省级高等教育主管部门组织的统一考试,其目的是为了客观地测试英语专业成人本科毕业生申请学士学位者的英语语言知识和运用能力,考查其是否达到普通本科教育英语专业英语教学的一般要求。

二、考试要求

成人高等学历继续教育英语专业学士学位学业水平考试要求考生能够较熟练地掌握英语基本语法和常用词汇,具有较强的阅读能力和综合运用能力。考生在运用能力方面应分别达到以下要求:

(一)词汇

掌握本考试大纲所规定的英语词汇、常用词组、常用词缀,并在阅读、写作等过程中具有相应的应用能力,即:

1.领会式掌握4400个单词和550个常用词组;

2.复用式掌握2000个左右的常用单词和搭配以及200个左右的常用词组;

3.掌握一定数量的常用词缀,并能根据构词法和语境识别常见的派生词。

(二)语法

掌握基本的英语语法知识,要求能在阅读、写作等过程中正确运用这些知识,达到正确理解、获取信息及表达思想的目的。需要掌握的具体内容如下:

1.名词、代词的数和格的构成及其用法;

2.动词的基本时态、语态的构成及其用法;

3.形容词、副词的比较级和最高级的构成及其用法;

4.常用连接词、冠词的词义及其用法;

5.非谓语动词(不定式、动名词、分词)的构成及其用法;

6.虚拟语气的构成及其用法;

7.各类从句的构成及其用法;

8.基本句型的结构及其用法;

9.强调句型的结构及其用法;

10.常用倒装句的结构及其用法。

(三)完形填空

能够在不同语境中对语法和词汇知识进行综合运用,包括阅读理解能力、逻辑思维能力、词语辨析能力、推理判断能力以及跨文化交际能力等。

(四)阅读

能够综合运用英语知识和基本阅读技能,读懂难度适中的一般性题材(经济、社会、政法、历史、科普、管理等)和体裁(记叙文、议论文、说明文、应用文等)的英语文章。阅读速度达到每分钟80个词。具体要求为:

1.能够掌握文章的中心思想、主要内容和细节;

2.具备根据上下文把握词义的能力,理解上下文的逻辑关系;

3.能够根据所读材料进行一定的推论;

4.能够对文章的结构和作者的态度等做出一般的分析和判断。

(五)翻译

能够在不借助词典的情况下把一般难度、专业性题材的英文句子译成汉语,译文通顺,用词基本正确,无重大语法错误。英译汉的速度应达到每小时250词以上。

(六)写作

能够用英语撰写常见应用文,或能够按照所给提纲、情景或图表,说明或论述一般性的话题。所写短文要求主题明确,条理清楚,语言比较规范。

三、试卷结构

本考试试卷分试卷一和试卷二。试卷一为客观题,包括词汇和语法、完形填空及阅读理解3个部分,考试时间为50分钟,满分为65分;试卷二为英译汉和短文写作,考试时间为40分钟,满分为35分。试卷一和试卷二考试时间共计90分钟,总分为100分。试卷各部分内容和结构如下:

第一部分 词汇和语法

本部分共设15题,其中8题为词汇题,7题为语法题。每一题中有一个空白,要求考生在理解句意的基础上在4个选择项中选择一个最佳答案。

本部分满分为15分,每题1分。考试时间为15分钟。

第二部分 完形填空

本部分共10小题,每小题1分。在一篇约200词的短文中留出10个空白,要求考生从每题所给的4个选项中选出最佳选项,使补全后的短文意思通顺,前后连贯,结构完整。

本部分满分为10分,每题1分。考试时间为10分钟。

第三部分 阅读理解

本部分共有4篇短文,总长度为1000词左右。每篇文章后设5道题,共20题。考生需在理解文章的基础上从为每个问题提供的4个选择项中选出一个最佳答案。

本部分满分为40分,每题2分。考试时间为25分钟。

第四部分 英译汉

本部分共设5题,要求考生翻译5个句子。要求译文意思准确,文字通顺。

本部分满分为15分,考试时间为15分钟。

第五部分 短文写作

本部分要求考生写一篇常见的应用文,也可用提纲、情景或图表做提示,要求考生说明或论述一个一般性话题,文章长度不低于120个英文单词。

本部分满分为20分,考试时间为25分钟。

四、试卷题型、题量、记分及答题时间

成人高等教育英语专业学士学位英语水平考试的题型、题量、记分及答题时间如下:

序号

题型

题量

记分

答题时间(分钟)

I

词汇和语法

15

15

15

II

完形填空

10

10

10

III

阅读理解

20

40

25

IV

英译汉

5

15

15

V

短文写作

1

20

25

总计

 

51

100

90

 


考 试 样 卷

Paper One 试卷一

(50 minutes)

 

Part I Vocabulary and Structures (15 minutes, 15 points)

Directions: In this part there are 15 incomplete sentences. For each sentence there are four choices marked A, B, C and D. Choose the ONE answer that best completes the sentence. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.

 

1. ______ more time, we could do it better.

A. Giving      B. Given      C. To give    D. Having given

{C}2. {C}In______ of the difficult situation, he did not give up and succeeded at last.

A. hope     B. spite        C. face       D. search

3. Words______meaning, and this is a fact that we all know.

A. convince    B. contribute   C. convey      D. conquer

4. It is many years since women______ to vote in the United States.

A. was allowing                     B. allowed       

C. were allowed                     D. had been allowed

5. This is the doctor______ I depend a lot whenever I have health problem.

A. with whom    B.  in whom      C. on who     D. on whom

6. I don’t think this problem is above your ability. I think you can ______it.

A. slip         B. pack       C. gain        D. solve

7. In some states of the United States, people are ______to carry guns.

A. applied      B. neglected   C. ignored     D. forbidden

{C}8. {C}It was so noisy in the class that the professor couldn't make himself       .

A. heard      B. hearing    C.  to heard    D. being heard

9. It is well-known that pine tree can______cold weather.

A. guard       B. accomplish   C. roar      D. endure

10. It is an aim that free medical service is ______ to nearly all the college students in China.

A. favorite     B. available     C. convenient   D. average

11. I don't know why they quarrel with each other,______do I care.

A. as        B. either      C. nor         D. but  

12. There are many kinds of books______to the students in the bookstore.

A. available    B. capable       C. applicable    D. attainable

13. I can feel______when I'm in my friend's house.

A. at random   B. at ease        C. at large      D.at length

14. ______is reported, the prime minister paid a visit to their university.

A. Because      B. That             C. As      D. Which

15. She worked very hard when she was young,______contributes to her success in her career.

A. that        B. when         C. it           D. which

 

Part II Cloze Test (10 minutes, 15 points)

Direction: There are 10 blanks in the following passage. For each sentence there are four choices marked A, B, C and D. Choose the ONE answer that best completes the sentence. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.

 

Television works in much the same way __16  radio. In radio, sound is__17   into electromagnetic waves which are sent through the air. In TV,   18  sound and light are changed into electromagnetic waves. Experiments leading to modern television  19  more than a hundred years ago. By the 1920s, inventors and researchers  20  the early theories into working models.  21  it took another thirty years for TV to become an industry.

  22  an industry, TV provides jobs for hundreds of thousands  23  make TV sets and broadcasting equipment. It  24  provides work for actors, technicians, and others who put on programs. The impact of TV on the life of ordinary Americans is incalculable: it can  25  their thoughts, their likes, their speech and, even their dress.

16. A. like

B. alike

C. as

D. which

17. A. charged

B. returned

C. become

D. changed

18. A. neither

B. both

C. either

D. not only

19. A. took over

B. took on

C. took place

D. took part in

20. A. had turned

B. had used

C. had got

D. had translated

21. A. Therefore

B. So

C. Yet

D. Even

22. A. Like

B. As

C. With

D. For

23. A. which

B. what

C. who

D. where

24. A. also

B. then

C. now

D. finally

25. A. cause

B. generate

C. influence

D. promote

 

Part III Reading Comprehension (25 minutes, 40 points)

Directions: There are 4 passages in this part. Each of the passage is followed by 5 questions or unfinished statements. For each of them there are 4 choices marked A, B, C and D. Choose the best one and mark your answer on the ANSWER SHEET with a single line through the center.

 

Passage One

It is quite clear that sleeping is necessary to everyone. If we don't get enough sleep, we will feel tired.

Generally, we have two kinds of sleep: active sleep and passive sleep. The passive sleep gives us the rest our bodies need, and prepare us for active sleep, in which dreaming appears, In passive sleep, the body is at relaxation. The heart slows down. We move little. And the brain becomes very inactive. If a person continues to sleep, the brain temperature rises, the amount of blood in the brain increases, the body becomes very, very still, and the brain goes from being inactive to being active. And as the brain becomes more active the eyes begin move rapidly. When the eyes begin to move, this is a sign of another change that the person is dreaming.

Throughout the night a person usually dreams for about one and a half hours. Many people say that they don't dream or that they rarely dream. Doctors have studied the sleep and have found that everyone dreams in fact, every person needs to dream in order to keep healthy. It appears that we need passive sleep in order to rest our bodies and need active sleep in order to rest our brains.

26. Sleep is necessary to everyone because______.

A. it is of great importance to our minds

B. it is of great importance to our health

C. our bodies need it

D. our brains cannot work without it

27. According to the passage, we know that dreaming appears in______.

A. our active sleep

B. our inactive sleep

C. our passive sleep

D. our health sleep

28. The eyes will not move and be still when a person sleeps unless______.

A. he is forced to open his eyes

B. he is blind in one eye

C. he is dreaming

D. he is disturbed by others

29. Which of the following statements is TRUE about the state of passive sleep?

A. His body moves a little and his brain becomes active.

B. His heart beats slowly but his body moves a lot.

C. His brain becomes inactive and his heart beats fast.

D. His heart beats slowly and his brain becomes very calm.

30. It can be inferred from the passage that______.

A. both active sleep and passive sleep are important to our health

B. those people who dream a lot in their sleep can never keep healthy

C. a person needs only one and a half hours' sleep everyday

D. only passive sleep is necessary to every one of us

 

Passage Two

One day a large rock fell down from a mountain. The rock rolled down and stopped in the middle of a road in a village. It was like a big ball.

    Some of the strongest men in the village tried to lift the rock. They did their best but they couldn't move it away. They tried to push it, they tired to roll it, they tried to pull it with ropes, but nothing worked. "Well," they agreed, "there's nothing we can do about it. We'll have to build another road."

   At the time a young boy about 12 years old was standing by. "Excuse me," he said, "but I think I can help you move the rock."

    "You?" they shouted. "What are you talking about? All of us have just tried, and even together we can't move it at all." The men all laughed at the boy.

    The next morning some people came into the road. One of them shouted, "The rock is gone." More people ran out into the road to see for them-selves. It was true. The rock wasn't on the road any more. It wasn't even near the road. In fact, no one could see the rock anywhere.

    "This is impossible." they said. "Where has it gone?" The twelve-year-old boy stood out, smiling. "I told you I could move it," he said.

    "I did it last night. You see," he said. "I dug a deep hole next to the rock and the rock rolled down into the hole by itself. Then I covered it with the earth."

31.  ________ fell down from the mountain in the village one day.

    A. A little boy                         B. A big rock

    C. The strongest men                   D. Some people

32. The strongest men in the village could do nothing about the rock because

    A. they were lazy                      B. they were strong enough

    C. the rock was too big                 D. they thought someone else could

33. When the villagers heard the boy's words, they felt ________.

A. happy                             B. sad

C. surprised                           D. afraid

34. The next morning, the people in the village found ________.

A. the boy lost                                

B. no rock on the road

C. the rock was still there                        

D. the boy was digging a hole

35. From the story, we know that sometimes children are ________ than men.

A. stronger                               

B. cleverer

C. more interesting                        

D. more careful

 

Passage Three

What is your favorite color? Do you like yellow, orange or red? If you do, you must be an optimist, a leader, an active person who enjoys life, people and excitement. Do you prefer greys and blues? Then you are probably quiet, shy, and you would rather follow than lead. You tend to be a pessimist. If you love green, you are strong- minded and determined. You wish to succeed and want other people to see you are successful. At least, this is what psychologists tell us, and they should know, because they have been seriously studying the meaning of color preference, as well as the effect that colors have on human beings. They tell us, among other facts, that we do not choose our favorite color as we grow up – we are born with our preference. If you happen to love brown, you did so as soon as you opened your eyes, or at least as soon as you could see clearly.

Colors do influence our moods—there is no doubt about it. A yellow room makes most people feel more cheerful and more relaxed than a dark green one; and a red dress brings warmth and cheer to the saddest winter day. On the other hand, black is depressing. A black bridge over the Thames River, near London, used to be the scene of more suicides than any other bridge in the area until it was repainted green. The number of suicide attempts immediately fell sharply; perhaps it would have fallen even more if the bridge had been done in pink or baby blue.

Light and bright colors make people not only happier but more active. It is an established fact that factory workers work better, harder, and have fewer accidents when their machines are painted orange rather than black or grey.

36. "You would rather follow than lead means______.

A. you don't like to follow others

B. you would be a member rather than a leader

C. you would be afraid of following others

D. you would like to be a leader rather than a follower

37. If one enjoys life, one is sure to prefer______.

A. red to yellow

B. blue to orange

C. red to grey

D. blue to yellow

38. In the underlined sentence (Para. 1), “among other facts” means______.

A. besides other facts

B. in regard to other facts

C. not considering other facts

D. according to other facts

39. Which of the following is true?

A. People's preference of one color to another is instinct.

B. People's preference of one color to another is acquired as they grow up.

C. More people happen to love brown because they saw something brown when they were born.

D. Colors have little influence on our moods.

40. Those who committed suicide preferred the bridge over the Thames River near London to others because of______.

A. its shape

B. its structure

C. its color

D. its building materials

 

Passage Four

Happiness is for everyone. You don't need to care about those people who have beautiful houses with large gardens and swimming pools or those who have nice cars and a lot of money and so on. Why? Because those who have big houses may often feel lonely and those who have cars may want to walk on the country roads at their free time.

    In fact, happiness is always around you if you put your heart into it. When you are in trouble at school, your friends will help you; when you study hard at your lessons, your parents are always taking good care of your life and your health; when you get success, your friends will say congratulations to you; when you do something wrong, people around you will help you to correct it. And when you do something good to others, you will feel happy, too. All these are your happiness. If you notice a bit of them, you can see that happiness is always around you.

    Happiness is not the same as money. It is a feeling of your heart. When you are poor, you can also say you are very happy, because you have something else that can't be bought with money. When you meet with difficulties, you can say loudly you are very happy, because you have more chances to challenge yourself. So you cannot always say you are poor and you have bad luck. As the saying goes, life is like a revolving (旋转的) door. When it closes, it also opens. If you take every chance you get, you can be a happy and lucky person.

41. Those who have big houses may often feel ________.

    A. happy                            B. lonely

    C. free                              D. excited

42. When you fall down in a PE class, both your teacher and your classmates will________.

    A. laugh at you                      B. play jokes on you

    C. quarrel with you                   D. help you up

43. What will your friends say to you when you make great progress?

A. Oh, so do I.                                      

B. Congratulations.

C. Good luck.                                       

D. It's just so-so.

44. Which idea is NOT right according to the passage?

    A. People who have cars would never like to walk in the open air.

    B. You can get help from others when you make mistakes.

    C. You can still be a happy person even if you have little money.

    D. Happiness is always around you though difficulties come towards you.

45. Which of the following is this passage about?

A. Bad luck.                                         

B. Good luck.

C. Happiness.                                        

D. Life

 


Paper Two 试卷二

(40 minutes)

 

Part IV Translation (15 minutes, 15 points)

Direction: Translate the following sentences into Chinese and put your translation on the ANSWER SHEET.

 

{C}46. {C}我们相信未来总不会比过去差。

{C}47. {C}他的领带跟衬衣很搭配。

{C}48. {C}违法者必将受到惩罚。

{C}49. {C}十年前,他们在一个美丽的小山村定居下来了。

{C}50. {C}我们都为他的故事所打动。

 

Part V Writing (25 minutes, 20 points)

Direction: You are to write in no less than 120 words on the title “Fast food”. You could base your composition on the Chinese outline given below and write it on the ANSWER SHEET:

 

{C}1. {C}快餐食品受欢迎的原因;

{C}2. {C}快餐食品可能有的问题;

{C}3. {C}你对快餐食品的态度。

 

 

 


样卷参考答案

 

Part I Vocabulary and Structures (15 minutes, 15 points)

1.B

2. C

3. C

4. C

5. D

6. D

7. D

8.A

9. D

10. B

11. C

12.A

13. B

14. C

15. D

 

Part II Cloze Test (10 points, 10 points)

16.C

17. D

18. B

19. C

20. A

21.C

22. B

23. C

24. A

25. C

 

Part III Reading Comprehension (25 minutes, 40 points)

26.B

27. A

28. C

29. D

30. A

31.B

32. C

33. C

34. B

35. B

36.B

37. C

38. A

39. A

40. C

41.B

42. D

43. B

44. A

45. C

 

Part IV Translation (15 minutes, 15 points)

参考译文

46.We believe that the future will never be worse than the past.

47. His tie goes well with his shirt.

48.Violators will be punished.

49.Ten years ago, they settled down in a beautiful village.

50. We were all moved by his story.

 

Part V Writing (25 minutes, 20 points)

参考作文

Fast food

Fast food is becoming more popular in China. First, it is very convenient and saves a lot of time. You just go into a fast food restaurant, order your food, and your food is ready in no time. Second, its popularity is also attributed to the clean and comfortable environment of fast food restaurants, the excellent service.

However, there probably exist some problems as for fast food. In terms of nutrition, fast food is far from satisfactory. It usually does not compose a balanced diet and is low in nutritional value. Moreover, the quality of fast food cannot be guaranteed, sometimes the food contains some elements which may cause cancer.

Thus, in my view, we should eat fast food as little as possible. Although cooking at home is time consuming work, it offers healthy and delicious meals your body likes and needs. Fast food is only a good choice when you are in a hurry once in a while.

 


附录一

词汇表

A

accomplish

v. 完成

activity

n. 活动

actually

adv. 确实

add

v. 增加

adventure

n. 冒险;冒险精神

age-old

adj. 古老的;久远的

airman

n. 飞行员;航空从业人员

alive

adj. 有活力的,活跃的;活着的

allow

v. 允许

amazing

adj. 令人惊异的

amount

n. 数量

annoy

v. 打扰;干扰

applause

n. 掌声,喝彩

approach

v. 靠近;接近

around

prep. 在...周围

arrogant

adj. 傲慢的,自大的

aspect

n. 方面

associate

v. 把…联系在一起,使结合在一起; 交往

assume

v. 承担,假定,假设

attack

v. 攻击,进攻

attract

v. 吸引

attractive

adj. 迷人的,有魅力的

audience

n. 观众,听众

audition

v. 对...进行而试

available

adj. 可以得到的

aviation

n. 航空

award

n. 奖,奖品,奖状

 

B

backpack

n. 背包

basic

adj. 基本的

beauty

n. 美

behavior

n. 行为

beyond

prep. 超过;越过

black-frame

adj. 黑色镜框的

blow

v. 打击

brilliant

adj. 明亮的,闪耀的

broken

adj. 破碎的,打碎的

brook

v. 容忍,忍受

buddy

n. 好朋友

butterfly

n. 蝴蝶

 

C

capitalist

adj. 资本主义的

capture

v. 俘获,捕捉

certain

adj. 某一

challenge

n. 挑战

character

n. 角色

charming

adj. 迷人的

cheeseburger

n. 干酪汉堡包

chips

n. 炸薯片

choice

n. 选择

clearing

n. 清算;清扫

click

v. (一见而就)合得来

comment

n. 评论,表达意见

communicate

v. 交际

company

n. 公司

conceal

v. 隐藏

confidence

n. 信心

confident

adj. 有信心的

connect

v. 联系;连接,联结

connotation

n. 含义

considerate

adj. 考虑周到的,替人着想的

consistency

n. 连贯性,始终一贯,一致性

continually

adv. 持续地;不停地

contribution

n. 贡献

control

v. /n. 控制

conversation

n. 会话

convince

v. 使确信,使信服

copy

v. 模仿

courage

n. 勇气,胆量

course

n. 课程

crazy

adj. 着迷的,感冒的

creative

adj. 有创意的,创新的

credible

adj. 可信的,可靠的;可接受的

credit

n. 学分

crew

n. 队,组;全体人员

crisis

n. 危机

criticism

n. 批评

crucial

adj. 极重要的

cruel

adj. 残酷的,残忍的

crystal

adj. 水品的

curiosity

n. 好奇心,求知欲

curl

n. 一绺鬈发

 

D

deadline

n. 截止日期,最后期限

delay

v. 延迟,拖延

delicate

adj. 纤羽的

deliver

v. 实现(希望)

dependence

n. 依赖

depressed

adj. 汨丧的

describe

v. 描述

desirable

adj. 可取的;令人湖众的

destiny

n. 命运

detail

n. 细节,详情

develop

v. 发展,开发

devote

v. 致力于,专心于献身于

dial

v. 拨(电话号码),打电话(给)

digest

v. 消化

directly

adv. 直接地

disappear

v. 消失,不复存在

disappoint

v. 使失望

disappointment

n. 失望,沮丧

disconnected

adj. 分离的,无关的

discover

v. 发现

disgusted

adj. 厌恶的;厌烦的

dislike

v. 不喜欢

distance

n. 距离,路程

distant

adj. 远离的,远隔的

distracted

adj. 注意力分散的,精神不集中的

disturb

v. 打扰,妨碍

dogmatic

adj. 教条主义的

doom

n. 毁灭;死亡

drastic

adj. 激烈的;极端的

drawer

n. 抽屉

 

E

earn

v. 赢得

earthenware

n. 陶器

educate

v. 教育

emphasize

v. 强调,着重

employee

n. 雇员

endure

v. 忍受

encounter

v. 遭遇;不期而遇

encourage

v. 鼓励

enemy

n. 敌人

enthusiasm

n. 热情,热忱

especially

adv.  特别地

essential

adj. 重要的,必要的;基本的

eternal

adj. 永远的,永恒的

exert

v. 运用

exhausting

adj. 使人精疲力竭的

experience

n. 体验,感受;经历

expert

n. 专家

explanation

n. 解释

expression

n. 表现,表达,表情

extension

n. 延伸

 

F

fail

v. 失败

failure

n. 失败

fantastic

adj. 极好的

fear

v. 害怕,畏惧

feature

n. 特征

fiancé 

n. 未婚夫

force

v. 强迫,迫使

form

v. 组建

fortitude

n. 刚毅;不屈不挠;勇气

fortunately

adv. 幸运地

freedom

n. 自由

frequently

adv. 频繁地

friendship

n. 友谊

fully

adv. 完全地

function

n. 功能,作用

fur

n. 毛皮

further

adv. 进一步地

 

G

gadfly

n. (以尖锐的批评)讨人厌者

game

n. 游戏

genius

n. 天才

glitter

v. 闪耀,华丽布目

glorious

adj. 辉煌的,极好的

golden

adj. 企色的

grade

n. 成绩等级,分数

gradually

adv. 逐渐地

grind

n. 苦差事,单调的事

 

 

H

hallway

n. 走廊

handkerchief

n. 手帕

hide

v. 隐瞒

high-heeled

adj. 高跟的

hit

v. 达到,到达;打,击

honeyed

adj. 甜言蜜语的

hook

n. 圈套,陷阱;挂钩

hopefully

adv. 有希望地,有前途地

hostile

adj. 怀有敌意的;敌对的

however

adv. 然而

hurt

v. 伤害

 

I

ignore

v. 忽视

ill-adapted

adj. 不协调的

image

n. 形象,样子

imagination

n. 想象

imbue

v. 使某人充满(强烈的感情或想法等)

impossible

adj. 不可能的

include

n. 包括

incorrect

adj. 错误的

incredibly

adv. 难以置信地,不可思议地

indeed

adv. 甚至,的确

independence

n. 独立

infancy

n. 婴儿期,幼年

inside

prep. 在内地,在内部地

inspiration

n. 灵感

instance

n. 情况

instead

adv. 反而,反倒

instinct

n. 直觉,本能

intellectual

adj. 智力的,理智的

intentionally

adv. 有心地,存心地

interview

v. 对(求职者、学校考生等)进行面试

interviewee

n. 接受而试者

interviewer

n. 面试官

introspective

adj. 内省的;反省的

intrusion

n. 侵扰,打扰,千扰

invent

v. 发明

ironically

adv. 具有讽刺意味地

irresponsible

adj. 无责任感的,不负责任的  

 

L

lack

n. 缺乏

languish

v. (因渴望得到某人或某物而)变得 憔悴,闷闷不乐

latest

adj. 最新的

lay

v. 搁

lecture

n. 讲座

lifelong]

adj. 毕生的,终身的

likely

adj. 可能的

list

n. 清单

loving

adj. 爱的,表示爱意的

 

M

mailroom

n. 收发室

making-up

n. 化妆

marriage

n. 娇姻

master

v. 掌握,精通

matter

v. 要紧,重要

meanwhile

adv. 同时

member

n. 成员

mend

v. 修补

mention

v. 提及,说起

merely

adv. 仅仅,纯粹

mermaiden

n. (传说中的)美人鱼

message

n. 信息

messy

adj. 不整洁的

miracle

n. 令人惊奇的人(或事)

mirror

n. 镜子

modify

v. 改变

moreover

adv. 而且,此外,同时

motivation

n. 动机

motto

n. 座右铭;格言

 

N

neat

adj. 整洁的,干净的

necessarily

adv. 必然地,必要地

negative

adj. 消极的,负而的

networking

n. 网络系统

nocturnal

adj. 夜间活动的

 

O

observe

v. 说

occupy

v. 占有,占用

occurrence

n. 发生的事情

offer

v. 提供

oftentimes

adv. 时常地

online

adj. 在线的,联网的

operator

n. 电话接线员

opportunity

n. 机会

ordinary

adj. 普通的;一般的;平常的

organism

n. 有机体;生物休

organize

v. 组织;安排

ourselves

pron. 我们自己

outraged

adj. 愤慨的

outspoken

adj. 坦率的,直言不讳的

 

p

package

n. 包裹

parachute

n. 降落伞

paradise

n. 乐园

parent

n. 家长

participation

n. 参与,参加

particular

adj. 特别的

particularly

adv. 特别;尤其

penniless

adj. 分文不名的,贫穷的

percent

n. 百分比

perform

v. 做,完成;执行

performance

n. 表演,演技,表现

perhaps

adv. 也许

period

n. 课时

perseverance

n. 毅力

personally

adv. 就个人而言,私人地

perspective

n. 观点,想法,角度

perspiration

n. 汗水

physical

adj. 物质的

plain

adj. 相貌平平的

planet

n. 行星,星球

plant

v. 种植,栽

playground

n. 操场

politics

n. 政治

positive

adj. 积极的,正面的

poverty

n. 贫穷

power

n. 力量

practical

adj. 实际的

precious

adj. 宝贵的,珍贵的

preference

v. 偏爱

present

v. 呈现;介绍

priority

n. 优先考虑的事;优先

privacy

n. 隐私

private

a.私人的

process

n. 做事方法;工艺流形

professionally

adv. 专业地,职业地

program-controlled

adj. 程控的  

promote

v. 提升,提拔

propose

v. 建议;打算

prove

v. 证明

punish

v. 惩罚

 

Q

quality

n. 品质

question

v. 问(某人)问题

queue

n. 排队

quiz

n. 小测验

 

R

readily

adv. 乐意地

realization

n. 实现

recall

v. 回想

recent

adj. 近来的

recreation

n. 娱乐,游戏;消遣

re-examine

v. 重新审视

reflect

v. 反射,显示;思考

refection

n. 映像

refutation

n. 反驳

regret

n. 遗憾,惋惜

reject

v. 拒绝

relay

v. 转述,转达

remain

v. 保持,留下

remove

v. 离开

 

S

single

adj. 单一的

site

n. 网站

skepticism

n. 怀疑的态度

skull

n. 颅骨

slim

adj. 苗条的

soppy

adj. 马院的,草率的,随便的

snack

n. 快餐,点心

social

adj. 社交的

soften

n. 缓和

solution

n. 解决方案

soul

n. 灵魂,心灵

speech

n. 言语

splendid

adj. 闪亮的

staff

n. 全体职员

stage

n. 舞台

standard

n. 标准

starry

adj. 闪闪发光的

station

v. 驻扎,安置

statue

n. 雕像,塑像

straight-A

adj. (美)成绩全优的

straightforward

adj. 直截了当的,坦率的

strength

n. 力量,力

strictly

adv. 严格地

stroke

n,击;一击;一划

struggle

v. 努力,争取

subject

n. 学科,科目

suffering

n. 痛苦;困难

suggest

v. 显示

suicidal

adj. 自杀的

super-achiever

n. 超级成功者

supply

n. 供给物

surround

v. 围绕,环绕

survey

n. 调查

suspicious

adj. 可疑的,怀疑的

sweetness

n. 甜密;美妙

 

T

talent

n. 天才

technique

n. 技巧;技术,技能

technology

n. 技术

teen

n. 青少年

telltale

adj. 能说明问题的

terrible

adj. 可怕的,危害极大的

therefore

adv. 因此

throng

n. 众多,人群

tired

adj. 疲倦的

trace

n. 踪迹

tramp

n. 流浪者

transient

adj. 短暂的,转瞬即逝的

translate

v. 解释

transmit

v. 传递,传达

triangle

n. 三角形

truth

n. 真理

 

U

ugly

adj丑陋的

uncertain

adj. 不确定的,无常的

unintentionally

adv. 无心地,不是存心地

unlikely

adj. 不太可能的

 

V

vehicle

n. 工具,媒介

victim

n. 牺牲品,受害者

view

n. 观点,见解,看法v. 沿

virtual

adj. 虚拟的

virtue

n. 美德

 

W

watch

v. 监视

widely

adv. 广泛地;到处

will

n. 意志(力)

willing

adj. 乐意的,愿意的

wit

n. 智慧

wound

n. 伤口,创伤

 


附录二

词组表

 

A

a certain amount of

一定量的

a couple of

两个,几个

according to

根据

after all

毕竟;终究

all kinds of

各种各类的

apply for

申请

as a result

结果

as if

好像,似乎

as soon as

as though

好像,仿佛

as...as possible

尽可能

at least

至少

at one stroke

一击;一举

at the top of

在....顶上/首位

at times

有时

 

B

be absorbed in

全神贯注于

be associated with

与...有关

be fond of

喜爱

be on the stage

当演员

be referred to as

被称为

be worthy of

值得

become of

使...遭遇;发生...情况

boot up

启动(电脑)

bound for

开往,驶往,飞往

break the ice

打破僵局,打破沉默

 

C

clean up

整顿

come from

源自

come true

实现

cut down on

减少;节省

 

D

depend on

取决于

devote oneself to

献身于,致力于

die of

死于,由于…而死

dream of

梦想;梦见

dress up

装扮

 

E

even if

虽然;即使

 

F

face up to

大胆面对

fall asleep

睡着了

fall out

掉出来

figure out

解决;想出;弄明白

focus on

专注于

for a long time

好长一段时间

for example

例如

from beginning to end

自始至终

 

G

generation gap

代沟

get in the way

挡路,妨碍

go back further

再往回追溯

go mad

发疯

go well with

和...很相配(协调)

go with

与...相配;与...协调

 

H

hand down

把传下去

hit the deadline

赶在截止期前完成任务

 

I

in a hurry

立即,匆忙

in fact

事实上

in front of

在....前而

in nature

实际上

in need

需要中的,困难中的

in order to

为了

in real life

在现实生活中

in short

简而言之,一句话

in the hope that

怀着....的希望,希望能

in the meantime

同时

in the past

在过去

 

J

just as

正如

 

L

languish for

为...而憔悴

late at night

在深夜

lead to

导致,通向

left behind

落后

let alone

更不用说

let sb. in on sth.

让某人知道(秘密等)

let sb. off the hook

放过某人,让某人脱身

let slip

错过(机会)

lighten up

别担忧,放松

long for

渴望

lose one's heart Io

爱上

lose one's temper

发脾气

 

M

make fun of

取笑

make sure

务必,确保

makes up one' mind

下决心

make up

编造

more often than not

往往,多半

 

N

needless to say

不用说

no longer

不再

no matter how…

无论如何

no wonder

难怪,怪不得

not necessarily

不一定

 

O

on the one hand

一方面

on the other hand

另一方面

 

P

pass around

分发

pick up

搭载,捡起,获得,收拾

play a joke

开玩笑

point of view

观点

pull out

拿出

put one's hands on

(轻易)找到

 

R

ruffle feathers

怒发冲冠

run into

遭遇,撞上,偶然遇到

 

S

sense of humour

幽默感

serve as

为;充当,担任

serve no purpose

不中用,无济于事

settle down

安居;安定下来

show up

露面

speak up

发表意见大胆地讲;大声地讲

stand up for

坚持

stay in touch

保持联系

suffer from

忍受,遭受

sure enough

果然;的的确确

 

T

take it personally

在意,往心里去

take notes

做笔记

technology gap

技术差距

telltale signs

能说明问题的迹象

translate into

转化为...,翻译成...

turn...into...

将...变成...

tum away

离开

turn in

上交,交出

turn to

求助于,求教于

 

U

up to dale

更新

upside down

颠倒,倒转

used to

过去经常

 

W

wait for

等候

whether or not

是否,无论

wipe out

消灭

would rather

宁愿,宁可

 

Y

year after year

逐年,一年一年地

 

 


附录三

常用词缀表

1.前缀

 

anti- 抗,反

antibiotic抗生素, antimissile反导弹的

auto- 自动

automatic自动的

bi- 二,双

bicycle自行车

bio- 生命,生物

bioscience生命科学,biochip生物芯片

co-, col-, com-, con-, cor共同

cooperate合作,colleague同事,company公司,conversation会话, correspond符合

counter- 相反,相对应

counterattraction反引力,counterpart对手方

cyber- 与计算机有关的,网络,虚拟的

cybercriminal计算机/网络罪犯,cyberspace虚拟空间

de- 离开,除去;向下,减少

depart离开, decrease减少

di-, dif-, dis- 离开,否定

divorce离婚,differ不一致,disorder 混乱

e- 电子

e-business电子商务

ex-, e前,向前,向外

ex-wife前妻,exit出口,emit发出

extra- 在...之外

extrasolar太阳系以外的

il-, im-, in-, ir-否定

illegal违法的,impossible不可能的,innocent天真的,irregular不规则的

im-, in- 进入

import进口,invade入侵

inter- 在..之间

international 国际的

kilo- 千

kilogram千克

micro- 微

microscope显微镜

mid- 中间,中点

midyear年中

mini- 小

minicomputer小型计算机

mis- 错,坏

mistake错误, misunderstanding误会

multi- 多,多倍

multimedia多媒体

non- 非,不

nonexistent不存在的

over- 过度,太,外

overcharge超重,overcoat外衣

pre- 前,领先

prepare准备,predict预知

re- 回,再

return返回,reappear再出现

sub-, suc-, suf- , sug-, sup- 在...下面,次要,低于

subway地铁,succession继承,suffer遭受,suggest建议,support支持

super-, sur- 超,在…之上

superficial外表,survey纵览

tele- 远

telex电传

trans-变换,横过

transform转换,transparent透明的

un- 否定

unhappy不幸福的

under- 在...下次

underlayer下层,underemployed未充分就业的

vice- 副

vice governor副省长

 

2.后缀

(1)名词后缀

-ability, -ibility 可能性

acceptability可接受性,accessibility易接近性

-age 活动、身份

marriage婚姻,passage通过,baggage行李

-al 行动,动作

refusal拒绝,proposal建议

-ance, -ence 状态,性质,行为

importance重要性,confidence信心,reliance依赖

-ant, -ent 人,物

assistant助手,student学生,lubricant润滑物

-ary, -ery, -ory 人,地点,学科

secretary秘书,library图书馆,refinery精炼厂,history历史

-ee 动作的承受者

employee雇员

-eer 从事...的人

engineer 工程师

-er, -or人,物,器具

banker银行家,actor演员;merger合并;boiler锅炉

-ese 某国(地)的,某国(地)的人或语言

Chinese中国的,中国人,汉语

-ess 女性,雌性

waitress女服务员

-hood 身份,状态

childhood孩童时期;likelihood可能,可能性

-ian 人

musician音乐家

-ics 学科,文体门类

polities政治,dramatics戏剧活动,athletics体育运动

-ion, -ation, -sion, -tion情况,状态,行为

fashion 风尚,suspension悬挂,organization 组织,competition竞争

-ist 主义者,人

artist 艺术家

-ity 性质,状态

unity团结,stability稳定

-ment 行为,状态,性质

enjoyment享受,payment支付,instrument工具

-ness 性质,状态

fullness 充满,sickness疾病

-ology 学科

biology 生物学

-ship 情况,性质,技能,身份

relationship关系,关联;leadership领导能力,领导阶层

-ty  (抽象名词)

reality 现实

 

(2)形容词后缀

-able, -ible 能(为)...的

capable有能力的,visible看得见的

-al 具有...性质的

natural自然的,musical音乐的

-ary, -ory与...相关的

ordinary 普通的,satisfactory满意的

-ed 有...的

wooded 树木繁茂的,pleased高兴的

-ful 充满...的,具有...性质的

useful有用的,hopeful充满希望的

-ic (-ca) 类似...的,具有...的

Metalic 金属的,heroic英雄式的

 

-ive 倾向,关系,特征

explosive爆炸的,relative 有关系的,sensitive 敏感的

-less没有...的

speechless不能说话的,harmless无害的

-ous充满...的

famous出名的,courageous勇敢的

 

(3)副词后缀

-ly ...地(状态,程度,性质,方式)

happily幸福地,strangely奇怪地,comically滑稽地,hurriedly仓促地

 

(4) 动词后缀

-en使...变成

widen弄宽,lengthen加长

-ify使...化

beautify美化,purify净化

-ize, -ise, -yze, -yse以...方式对待,...化

realize实现,analyse分析

湖南学历提升报名热线:
甘老师QQ咨询 蒋老师QQ咨询 QQ咨询

TEL:甘老师18711294471 蒋老师17773102705

2022年自考、成考、网教报名进行中,点击立即报考咨询>>

扫一扫下方二维码关注湖南自考生网微信公众号、客服咨询号,即时获取湖南自考、成考、网教最新考试资讯。

  • 湖南自考官方公众号

    关注公众号免费拿资料

  • 湖南自考生网微信

    微信扫一扫咨询

免责声明

1、鉴于各方面资讯时常调整与变化,本网所提供的信息仅供参考,实际以考试院通知文件为准。

2、本网部分内容来源于网络,如有内容、版权等问题请与本网联系,我们将会及时处理。联系方式 :QQ(2319172247)

3、如转载湖南自考生网声明为“原创”的内容,请注明出处及网址链接,违者必究!

简单几步,测测你多久毕业
市区导航: 长沙市自考  |   株洲市自考  |   湘潭市自考  |   衡阳市自考  |   邵阳市自考  |   岳阳市自考  |   常德市自考  |   张家界自考  |   益阳市自考  |   郴州市自考  |   永州市自考  |   怀化市自考  |   娄底市自考  |   湘西州自考  |  

特别声明:本站信息大部分来源于各高校,真实可靠!部分内容来自互联网,仅供参考!所有信息以实际政策和官方公告为准!

湖南求实创新教育科技有限公司 版权所有 湘ICP备18023047号-2